При предишното ми гостуване не говорих за престъпна дейност. Говорих за

...
При предишното ми гостуване не говорих за престъпна дейност. Говорих за
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК се закани на организираната група в Здравната каса

При предходното ми посещение не приказвах за незаконна активност. Говорих за избрани групи, които са лобистки и подкрепят избрани фармацевтични компании. Говоря за групи по ползи. Те включват и пациентски организации, като тъкмо тези организации са изнесени на напред във времето.

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ доктор Дечо Дечев, шеф на НЗОК. " Искам да си послужа с няколко цифри.

В България е обществено известно, че отделяме минимум средства за лекуване на глава от население. За лечение на карцином на гърдата в Румъния се отделят по 0,70 евроцента за лекуване, в Унгария сумата е 2,70 евро, в Германия 3,70 евро, а в България 5 евро. Сега всеки ще каже, че хората се лекуват както би трябвало и всичко е наред. Обективният индикатор за лекуване на хората е междинната дълготрайност на живот. Преди 2009 година са се отделяли в пъти по-малко средства за това лекуване и продължителността на живот е повишена с близо 2 години. След 2009 година има петорно нарастване на средствата, а продължителноста на живот се е нараснала със 7 месеца. Излиза, че когато сме отделяли пет пъти по-малко пари за лекуване на онкоболни, те са живеели по-дълго. Не знам кой би трябвало да разяснява тази статистика. При средствата за лекуване на по този начин наречените биологични заболявания - псориазис и тн., още веднъж сме отпред в Европа ", разкри доктор Дечев, представен от вести.бг.

" За страдание в проведената група, за която приказвах, попадат и консултанти на Здравната каса. Те дават рекомендации, които доста постоянно са стимулирани финансово, а не чисто медицински. Искам да предупредя тези групи, че започваме да следим доста деликатно избрани действия. Трябва да се подхващат ограничения и нещата да влязат в избрани граници. Ще изготвим ограничения до 10 дни. Категорично мога да заявя, че касата не отпуска по-малко средства за лекуване на онкоболни. Ако някой съобщи такова нещо, това ще е неистина ", безапелационен беше шефът на НЗОК.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР